Werken in de agrarische sector, een afwisselende baan

Als agrarisch medewerker werk je binnen de agrarische sector of land, akker- en tuinbouw. Binnen deze branche vallen bedrijven zoals melkveehouderijen, pluimveehouderijen maar ook bedrijven in de fruitteelt of boomteelt. De agrarisch medewerker heb je een afwisselend takenpakket dat vaak seizoensgebonden is. Daarom kun je als agrarisch medewerker bij verschillende soorten bedrijven binnen de agrarische sector werken. Het is ook mogelijk om je te specialiseren in een apart vakgebied in deze branche waardoor je het hele jaar in deze sector kan werken. 

Hoe word je agrarisch medewerker?

Om agrarisch medewerker te worden heb je een opleiding nodig. Deze opleiding kun je volgen bij het agrarisch opleidingscentrum (AOC). De opleidingsinstituten zijn in de jaren negentig opgericht na een fusie van lagere agrarische scholen. Je vind de agrarische opleidingsinstituten door heel Nederland. Tijdens de opleiding leer je veel over dieren, planten, voedsel en het milieu. De opleiding kan drie  of vier jaar duren als je een specialisatie kiest.

Wat zijn de kenmerken van een agrarisch medewerker?

Een agrarisch medewerker is iemand met veel verantwoordelijkheid. Een echte doorzetter en zonder negen-tot-vijfmentaliteit. Soms maakt een agrarisch medewerker lange dagen. Bijvoorbeeld als het net geoogste hooi van het land gehaald moet worden. Als agrarisch medewerker ben je niet bang om vies te worden en om zwaar werk te verrichten. Daar tegenover staat echter een prachtig beroep dicht bij de natuur met veel afwisseling.

Hoe vind je werk als agrarisch medewerker?

Nadat je je opleiding als agrarisch medewerker hebt afgerond ben je klaar om je handen uit de mouwen te steken. Er zijn verschillende manieren om werk te vinden binnen deze sector. Je kunt contact opnemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in Agri Recruitment. Doordat een dergelijk bedrijf de markt goed kent en een groot netwerk heeft kunnen zij je vaak goed helpen met het vinden van een werkgever die bij je past. Daarnaast kun je  natuurlijk ook zelf agrarische vacatures zoeken en bekijken.