Het inschakelen van thuishulp om ondersteuning te bieden bij huishoudelijke taken

Wanneer het niet meer lukt om alle huishoudelijke taken zelf te doen, dan heb je de mogelijkheid om thuishulp in te schakelen. Dit kan zijn wanneer iemand tijdelijk ziek is, maar dit kan ook op de lange termijn zijn. Thuishulp is er voor elke leeftijd, dus niet alleen voor oudere mensen. Wel wordt gezien dat veel oudere mensen thuishulp goed kunnen gebruiken. Thuishulp kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan verpleegkundige. De thuishulp focust zich op de huishouding, hierdoor kan er een last van je schouders afvallen. 

Welke taken kan thuishulp overnemen?

De thuishulp helpt eigenlijk met het ondersteunen van de huishouding. Zo worden er voornamelijk huishoudelijke taken gedaan zoals het stofzuigen, de was doen, het dweilen van de vloer en ga zo maar door. Samen met de cliënt wordt er gekeken naar wat de thuishulp over kan nemen om het huis zo leefbaar mogelijk te houden. Daarnaast is het belangrijk dat er taken worden overgenomen zodat de cliënt goed in het huis kan wonen en zich op andere dingen kan focussen. 

Samen met de cliënt een plan van aanpak maken

Bij thuishulp wordt er gekeken naar wat de cliënt allemaal wel en niet kan. Aan de hand hiervan wordt er in de meeste gevallen een plan opgesteld. Zo kan het zijn dat de cliënt het fijn vindt om nog wel wat huishoudelijke taken over te nemen. Ook kan het zo zijn dat de cliënt graag samen wilt werken met de thuishulp. Hierdoor wordt het voor de cliënt makkelijker om het huishouden onder controle te krijgen en behoudt de cliënt zelfstandigheid. Het hebben van een thuishulp is voor veel mensen hard nodig. Zou jij graag mensen willen helpen met het huishouden? Huishoudelijke hulp vacatures zijn volop beschikbaar, neem dan gerust een kijkje. 

Het verschil tussen thuiszorg en thuishulp

Als het gaat om thuiszorg dan valt hieronder persoonlijke verpleging en de verzorging voor thuis. De thuiszorg valt onder de basisverzekering. Door een wijkverpleegkundige wordt vastgesteld of je in aanmerking komt voor verpleging aan huis, dit kan ook door een arts of door iemand anders worden vastgesteld. Bij thuiszorg en thuishulp wordt samen met de cliënt een plan van aanpak opgesteld. Dit kan verschillen per persoon doordat het plan is afgestemd op de cliënt. 

Bij thuishulp kan de gemeente dit regelen voor de cliënt. Dit verschilt wel een beetje per gemeente. Het doel van thuishulp is om de cliënt te helpen bij het verkrijgen van een schoon en leefbaar huis. In sommige gevallen wordt thuishulp gecombineerd met thuiszorg. Doordat thuishulp wordt ingeschakeld hoeft de thuiszorg verpleegkundige geen extra taken te doen zoals het huishouden en kan die persoon zich volledig focussen op de verzorgende taken. 

gratis Healthcare Text Screenshot Near Green Fern Leaf Stockfoto