Gemeenten zetten stop op seizoenswerkers uit Oost-Europa

Gemeenten stellen voortaan regels op om te voorkomen dat veel Oost-Europese arbeidsmigranten zich gaan vestigen in Nederland. Onder andere Maasdriel, Zuidplas, Zaltbommel en Tiel zijn hiermee begonnen. Het gaat daarbij om Poolse en Roemeense seizoen werkers. Reden hiervan is om de leefbaarheid van de woonwijken in stand te houden.

Op dit moment is het tekort aan woonruimte voor Oost-Europese arbeidskrachten al 100.000 en zal hierdoor alleen maar meer worden. Nederland telt momenteel al 400.000 arbeidskrachten uit Oost-Europa. Vaak wordt deze woonruimte gekocht door de werkgever om zijn werknemers te huisvesten. Dit willen de gemeenten dus tegen gaan.

Het stadsbestuur van Tiel heeft aangegeven dat maximaal 4 arbeidsmigranten in een huis mogen verblijven. Daarbij wordt ook rekening gehouden met hoeveel ‘Polenhuizen’ er per straat gevestigd zijn. Volgens programma coördinator Erik van Keken is dit ook nodig, er werden namelijk afgelopen jaar 130 woningen aangetroffen met minstens acht tot twaalf arbeiders per huis. Dat moet de komende tijd verleden tijd zijn.