Wat doet een uitzendbureau?

uitzendbureau

Uitzendbureaus, de meeste mensen hebben er wel ervaring mee. Vooral toen het internet nog niet zoveel gebruikt werd waren ze voor scholieren en studenten het middel om aan een vakantiebaantje te komen. Maar ook reguliere werkzoekenden konden er altijd al terecht voor in eerste instantie tijdelijke banen. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat zo’n tijdelijke baan uitgroeit tot een vaste baan als het goed bevalt vanuit het bedrijf en de werknemer.

Het uitzendbureau fungeert als koppelaar tussen werkgevers en werkzoekenden

Er zijn altijd wel bedrijven die voor korte of langer tijd werknemers zoeken. Dit kan te maken hebben met seizoensgebonden drukte. Het kan ook zijn dat door ziekte er tijdelijk een extra kracht nodig is. Maar ook een sterke marketingactie kan leiden tot (tijdelijke) extra werkdruk. Nu kan het bedrijf zelf op zoek gaan naar geschikte arbeidskrachten, maar dit kost veel tijd. Alle brieven en CV’s van mogelijke kandidaten doornemen, ze proberen te bereiken en uitnodigen voor een gesprek.

Voor bedrijven is het daarom makkelijk een uitzendbureau te gebruiken. Zeker als het regelmatig voorkomt dat het bedrijf (tijdelijke) werknemers nodig heeft. Zij verzorgen de vacature en zoeken een klein aantal geschikte kandidaten. Vaak hoeft het bedrijf dan alleen nog maar uit enkele kandidaten de meest geschikte te kiezen.

Ook voor werkzoekenden is het uitzendbureau erg handig

Zelfs nu in de tijd van internet en social media kan het vinden van een geschikte baan een enorme klus zijn. Er zijn ontzettend veel websites met vacatures en niet alle vacatures komen op deze websites. Dan moet je ook nog eens zelf een mooie brief zien te schrijven en hopen dat jouw brief eruit gepikt wordt bij de selectie. Het uitzendbureau neemt ook voor de werkzoekende veel werk uit handen door de meest geschikte vacatures bij de kandidaat te zoeken. De kandidaat hoeft dan geen brief meer te schrijven, maar wordt op basis van zijn vaardigheden en interesses voorgesteld bij het bedrijf. Soms hoeft de kandidaat niet eens op gesprek en kan hij meteen bij zijn nieuwe werkgever beginnen.

Niet alleen tijdelijk

Het wil niet zeggen dat de functie waarmee je via het uitzendbureau begint per definitie tijdelijk is. Het kan ook heel goed zijn dat er voldoende werk is voor langere tijd en dat je na een jaar een vast contract krijgt. Dan ga je eigenlijk uit dienst bij het uitzendbureau en kom je rechtstreeks in dienst bij het bedrijf.