Wanneer ben je echt goed in leiderschap?

Leiderschap is een eigenschap waar niet iedereen zomaar over beschikt, integendeel. Veel mensen zijn geboren leiders, maar dat geldt absoluut niet voor iedereen. Het is dan ook in de praktijk best mogelijk dat je het leiderschap aangeleerd moet krijgen. Soms is dat iets waar je zelf voor kiest, maar soms is het iets wat noodzakelijk is. In het laatste geval is er dan ook in de praktijk veelal sprake van een nieuwe job die is toegekend waarvoor leiderschap een vereiste is. In ieder geval, voor veel mensen is het ook niet helemaal duidelijk of ze nu wel of niet goed zijn in leiderschap. Zij moeten dit dan ook nog eens voor zichzelf zien uit te vogelen. In ieder geval, wil jij ook graag meer ontdekken over leiderschap en de eigenschappen die daaraan verbonden zijn? Lees dan vooral snel verder!

            Wat is de basis van goed leiderschap?

Laat ons om te beginnen even kijken naar wat nu precies de basis is van goed leiderschap. In ieder geval is het belangrijk dat iemand in een leidinggevende functie over een goede band of connectie met mensen beschikt. Als leidinggevende is het namelijk niet alleen belangrijk dat je gezag hebt over mensen, daarnaast moeten de mensen ook het gevoel hebben dat ze met je kunnen praten. In principe zijn dit de basiseigenschappen van goed leiderschap. Op het ogenblik dat je een functie met leiderschap aangeboden krijgt moet je in principe in eerste instantie voor jezelf uitmaken of dit wel daadwerkelijk iets is voor jou of niet. Heb je het gevoel dat je daar niet helemaal klaar voor bent? Dan heb je in principe twee opties. Welke opties dit precies zijn kom je te weten verder op deze pagina.

            Wat wanneer je een leidinggevende functie niet echt ziet zitten?

Het is absoluut niet juist dat alle mensen die terechtkomen in een functie waar leiderschap aan verbonden is daar zelf voor hebben gekozen, integendeel. Voor heel wat van deze mensen geldt dat ze op een bepaald moment promotie hebben gemaakt binnen het bedrijf waarin ze wellicht reeds jarenlang actief zijn. Natuurlijk is dat fantastisch, maar er staat tegenover dat een functie met leiderschap lang niet voor iedereen geschikt is. Heb jij het gevoel dat jij liever tussen in plaats van boven de mensen staat? In dat geval kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om de nieuwe functie te weigeren. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je mogelijks je eigen ruiten ingooit bij het bestuur van het bedrijf waarvoor je werkt. Wil je toch proberen om het beste uit de situatie te halen en wil je, je graag bekwamen in het leiderschap? Ook dat is natuurlijk een optie. Dan kan je daarvoor een specifieke opleiding gaan volgen.

            Hoe kan je, je leidinggevende eigenschappen verbeteren?

Het komt veel vaker voor dan je op het eerste zicht zou denken dat mensen vrezen dat ze geen geschikte leider zijn. Gelukkig kan daar verandering in worden gebracht. Er zijn op de markt dan ook tal van verschillende leiderschapstrainingen en cursussen terug te vinden die je daarbij kunnen helpen. Ben jij ook benieuwd naar wat deze cursussen jou allemaal te bieden hebben? Dan is het zeker een aanrader om je even in het aanbod te verdiepen. Kijk voor verschillende leiderschapstrainingen en cursussen op LiDRS.nl.