Hoe voorkom je een arbeidsconflict op werk?

Bij veel bedrijven werken heel veel mensen bijna altijd samen en het is daarbij bijna vanzelfsprekend dat onderwerpen op een andere manier geïnterpreteerd worden. Dit kan zorgen voor een arbeidsconflict. Wanneer er een arbeidsconflict ontstaan zal De Arbeidsmediator worden ingeschakeld. Een arbeidsmediator kan worden ingeschakeld voor bemiddeling bij alle vormen van arbeidsconflicten binnen een bedrijf. Dit kunnen conflicten zijn rondom ontslagzaken, problemen rondom bedrijfsovername of fusies en nog veel meer zaken. Een arbeidsmediator is objectief en zal zorgen voor het bereiken van weer een gezonde situatie op de werkvloer. Het is natuurlijk fijner om een arbeidsconflict te voorkomen, maar hoe doe je dat?

Professioneel personeelsbeleid

Een hele grote oorzaak van het ontstaan van een arbeidsconflict, is wanneer er onderwerpen of zaken niet duidelijk zijn. Vaak denk je dat dit ligt aan de onderwerpen waar de werknemers het over hebben, maar het kan ook over jou als werkgever gaan. Arbeidsconflicten ontstaan bijvoorbeeld wanneer taken, planningen en doelen niet duidelijk zijn. Wanneer je ervoor zorgt dat het personeelsbeleid professioneel is, ben je die problemen vaak voor. Als werkgever is het belangrijk om onderlinge verwachtingen duidelijk uit te spreken. Je kunt in de functieomschrijving vastleggen wat de taken en doelen van een werknemer zijn.

Goed communiceren

Communicatie speelt echt altijd een centrale rol in het ontstaan en het oplossen van een arbeidsconflict. Wanneer er op de juiste manier gecommuniceerd wordt, worden veel arbeidsconflicten voorkomen. Trek als werknemer niet te snel conclusies over collega’s en doe geen aannames. Als werkgever is het belangrijk om goed te luisteren naar je werknemers en hun feedback. Wanneer er sprake is van een arbeidsconflict is het van belang om open te staan naar de verklaringen van de werknemers. Spreek een werknemer aan op zijn of haar gedrag, maar sta ook open voor andere oplossingen. Wanneer je niet open staat, kan het arbeidsconflict zich juist alleen maar verder ontwikkelen.

Gratis stockfoto met afgelegen, afstandswerk, apparaat