Hoe vind je een beroep die bij je past?

Je begint al van jongs af aan te leren. Hierbij leer je verschillende aspecten van je ouders of verzorgers, maar daarnaast leer je ook veel op school. Wanneer je het einde van de middelbare school nadert, moet je een keuze gaan maken in wat je later wilt gaan doen. Na de middelbare school moet je namelijk gaan studeren, waarbij je gaat leren voor een bepaald beroep. Toch is het erg lastig om deze keuze te maken. Natuurlijk is er een groot deel die al van jongs af aan al weet wat hij wil worden, maar ook een groot deel heeft hier nog geen benul van. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste keuze maakt?

Wegstrepen

Een belangrijk aspect van het zoeken naar een passende studie, is het wegstrepen. Dit klinkt misschien heel gek, maar soms zie je tussen alle studies even helemaal geen uitweg. Je weet niet goed wat je nu echt wilt, maar je weet vast wel wat je in ieder geval niet wilt. Hierbij kun je dus al erg veel studies wegstrepen, waardoor de keuze voor de juiste studie al makkelijker wordt. 

Leer meer over jezelf

Met de keuze voor een goede studie, wil je eerst veel over jezelf weten. Dit klinkt misschien erg gek, maar is een cruciaal punt. Doordat je veel over jezelf weet kun je namelijk een goede keuze maken voor een studie. Op het moment dat je bijvoorbeeld al weet dat je erg graag op een kantoor wilt werken, waarbij je veel bezig bent achter de computer, kun je beter geen studie gaan doen die in de richting is van het fysieke werk. 

Ook is het belangrijk te weten wat jouw goede en slechte kwaliteiten zijn. Vaak vragen ze bij het aannemen op een studie ook om verschillende kwaliteiten. Wanneer jij aan kan geven wat je wel en niet goed kan, kunnen ze hier een duidelijk beeld van schetsen en mogelijk advies geven. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld aangeven dat die kwaliteiten niet handig zijn binnen de studie of juist wel erg goed. 

Volg een traineeship

Soms kom je er gewoon echt niet uit. Zo heb je alle studies die je in ieder geval niet leuk vindt weggestreept en weet je meer over jezelf, dus wat je wel en niet leuk vindt. Het kan dan erg vervelend zijn, omdat je aan het zoeken bent naar iets waar je eigenlijk niet uit gaat komen. 
Een Traineeship kan je dan heel erg helpen. Hierbij krijg je de passende hulp en is het daarnaast een heel uitgebreid traject. Zo krijg je hierbij ook de nodige kennis over jezelf, wat je erg goed verder kan helpen. Daarnaast ga je hierbij ook werken. Je kunt dan aan de slag gaan op erg veel verschillende gebieden. Het is dus echt een werk- en leertraject waar je veel aan kan hebben. Door een tweejarige traineeship kom je helemaal achter wat jij nu echt leuk vindt en kun je uiteindelijke gaan doen waar je gelukkig van wordt.