Goede voorbereiding voor je nieuwe baan

Wanneer je op zoek bent naar een baan in de gezondheidszorg of bij de overheid, dan kun je op een gegeven moment een interview verwachten.

Sommige van de sollicitatievragen die je wordt gesteld, zullen natuurlijk gericht zijn op de specifieke taken van de functie. Je kunt zich hierop voorbereiden door de functiebeschrijving en persoonsspecificatie zorgvuldig te lezen, de website te onderzoeken en te reflecteren op jouw ervaring.

Je kunt je om te beginnen al inschrijven bij BVNG. Dat is een gespecialiseerd detacheringsbureau die je aan een baan kan helpen. Deze blog is bedoeld om je voor te bereiden op de vragen van je nieuwe werkgever.

Hoe ga je om met die meer algemene sollicitatievragen die bijna iedereen lijkt te krijgen? Ondanks al je jaren van studie, ondanks al je ervaring als bijvoorbeeld arts, verpleegkundige of verloskundige, kunnen deze veelvoorkomende maar lastige interviewvragen zelfs de besten van ons voor de gek houden.

Wat kun je meenemen naar de baan?

Hierbij moet je nadenken over wat de werkgever precies zoekt in een kandidaat. Bedenk hoe je jouw vaardigheden, ervaring, kwalificaties en persoonlijke eigenschappen kunt presenteren zodat ze overeenkomen met de punten in de functiebeschrijving en persoonsspecificatie. Welke details van jouw achtergrond passen bij de doelstellingen van de zorgorganisatie en of kunnen helpen bij eventuele uitdagingen waar zij voor staat? Geef praktijkvoorbeelden van moeilijke situaties waarmee je op het werk bent geconfronteerd en leg uit hoe je deze hebt kunnen oplossen.

Je moet ook benadrukken dat je over de vaardigheden en kenmerken beschikt die alle werkgevers waarderen – het vermogen om goed na te denken, uitstekende communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden, tijdmanagementvaardigheden, een sterke arbeidsethos en het vermogen om zowel alleen te werken als gedijen als lid van een team.

Waarom wil je deze baan?

Deze sollicitatievraag is een lastige. Eerlijkheid is hier misschien niet altijd het beste beleid. Focus allereerst niet te veel op het geld. Je wilt niet alleen door contant geld worden gemotiveerd. Dus hoe ga je om met deze sollicitatiegesprekvraag? Welnu, dit is waar jouw grondige onderzoek van de instelling en de aangeboden functie zijn vruchten kan afwerpen. 

Je kunt aantonen (door specifiek te zijn en praktijkvoorbeelden te geven) dat je precies over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt om aan het team toe te voegen. Benadruk dat je de waarden, ethiek en doelstellingen deelt en zeg dat je goed zou passen in de werkcultuur van de instelling. Zeg dat je denkt dat de baan een goede kans voor je zou zijn en dat het je ontwikkeling zou verrijken.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Dit is een lastige vraag die om een ​​afgewogen antwoord vraagt. Je moet goed gemotiveerd overkomen, maar niet zo ambitieus dat het klinkt alsof je andermans banen wilt overnemen. Je kunt kijken op bvng.nl hoe ze je verder kunnen helpen, dan kun je samen op weg naar een nieuwe baan.