Freelancer

Aan de slag als freelancer? Hier moet je op letten
Veel mensen hebben de ambitie om freelancer te worden, want je wilt niet meer 40 uur in de week werken, werken voor een minimumloon en verantwoording afleggen aan managers en directeuren.
Je wilt eigen baas zijn en genieten van de vrijheid die je als zelfstandige hebt! Maar wees jezelf ervan bewust dat het ook een uitdaging is. Er komt een hoop bij kijken en in onze blog vertellen we dan ook waar je op moet letten wanneer je als zzp’er aan de slag wilt gaan.

Begin met het opstellen van een goed businessplan
Als eerste moet je natuurlijk nadenken over wat je als freelancer kunt gaan doen. Denk goed na over waar je kracht ligt, wat je leuk vindt om te doen of kijk of je van je hobby je werk kunt maken. Je moet ook een goed businessplan opstellen. In dit plan staat niet alleen wat je gaat doen, maar ook hoe je het gaat doen, wat je lange termijn visie is en de verwachtingen die je hebt. Je moet jezelf ook
kritische vragen stellen. Bijvoorbeeld over wie je concurrenten zijn en wat jouw onderscheidend vermogen is. Of hoe je klanten gaat werven en wat je nodig hebt om naamsbekendheid te genereren.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel 
Wanneer je een goed businessplan hebt kun je feitelijk al beginnen met ondernemen, maar je moet jezelf eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is verplicht. Je hebt namelijk een handelsnummer nodig als je diensten wilt verlenen of producten wilt verkopen. Na je inschrijving via het internet moet je ook naar kantoor komen om je plannen te vertellen. Dit is slechts een formaliteit, maar je moet hier wel gehoor aan geven. Na het gesprek ben je officieel ingeschreven en krijg je ook binnen enkele weken een BTW-nummer van de belastingdienst. Het nummer heb je nodig om je belastingaangiftes te kunnen doen. 

Maak jezelf zichtbaar!
Als freelancer kom je al snel tot de ontdekking dat klanten of cliënten niet komen aanwaaien. Je moet er wel iets voor doen! In je businessplan heb je al onderzocht wat je moet doen om te laten weten dat je er bent. Waarschijnlijk heb je een plan om een website te lanceren en heb je budget gereserveerd waarmee je kunt adverteren. Deze zaken zijn absoluut nodig als je jouw carrière als
freelancer tot een succes wilt maken. Je kunt ook op andere manieren adverteren of roepen dat je er bent door bijvoorbeeld acties op te zetten of om met lokale ondernemers leuke plannen te bedenken. Je kunt ook fysiek adverteren in bijvoorbeeld magazines en kranten.

Je moet een buffer en pensioen opbouwen
Wanneer je een baan in loondienst opgeeft om als freelancer aan de slag te gaan moet je er ook rekening mee houden dat je geen pensioen of vakantiegeld meer opbouwt. Daarnaast kun je als zelfstandige ook geen gebruik meer maken van een WW uitkering via het UWV. Je moet echt zelf je broek omhoog houden. Ook wanneer het tegenzit en opdrachten uitblijven. Daarom is het belangrijk om een deel van je opbrengsten te reserveren als een buffer en om een deel vast te leggen voor een pensioen. Je kunt natuurlijk zelf een pensioenregeling treffen of het geld voor een lange termijn investeren. Bijvoorbeeld via een beleggingsrekening.