De banen van de toekomst, in de technische sector!

analysis

De tijd gaat erg snel. En de ontwikkelingen nog sneller. De technologie verandert en wordt met de dag beter. Dit betekent dat er ook veel meer banen vrij komen op het gebied van techniek.  De technische sector heeft moeite met het vinden van personeel. De branche is erg breed, maar wat is nou zo leuk aan de technische sector en waarom zou je er moeten werken? Na het lezen van dit blog zal je meer weten over het werk en de mogelijkheden

Wat verstaan we onder techniek?

Het woord techniek komt van het Griekse woord ‘techné’. Dit betekent kunst. Techniek wordt ook wel gekoppeld aan het woord methode. Als technicus beheers jij een bepaalde gestructureerde methode die jij hebt verkregen vanuit veel oefening of kennis. We komen techniek dan ook overal tegen. In voorwerpen zoals meubels of machines, wetenschappelijke doeleinden of architectuur. Als technicus werk je meestal aan projecten. Een project heeft altijd een beginpunt en een eindpunt.  Voorafgaand maken de technicus en de opdrachtgever afspraken waar het project aan het einde aan moet gaan voldoen. Op het eindpunt van het project moet de technicus aantonen wat hij of zij precies heeft gedaan en of het gewenste resultaat is bereikt.

drone

De technische branche

Er zijn verschillende vormen van techniek. De technische branche is dan ook erg breed. We zetten voor jou een paar voorbeelden op een rij:

  • Computertechniek
  • Metaaltechniek
  • Ruimtevaarttechniek
  • Bouwtechniek
  • Autotechniek

Als medewerker in de techniek draag je, direct of indirect, een steentje bij aan de productie en de kwaliteit. De meeste grote bedrijven investeren graag in medewerkers door middel van extra scholing. Dit is dan ook nodig, gezien de technische sector zich razendsnel ontwikkelt.

analysis

Technische opleidingen

Er zijn diverse technische opleidingen op verschillende niveau’s. Het blijkt dat meer studenten dit jaar kiezen voor een technische opleiding. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien de baangarantie in deze sector erg hoog ligt. En wie wil dat nou niet? Na het afstuderen gelijk aan het werk! Elke branche in de techniek heeft zo zijn eigen kenmerken. De meest bekende opleidingen zijn:

  • Bouwkunde en werktuigbouwkunde
  • Civiele techniek
  • ICT
  • Biomedische techniek
  • Transport, ruimtevaart en luchttechniek

Uiteraard moet je de sector wel leuk vinden voordat jij aan een opleiding of baan begint. Gelukkig staan er online talloze informatieve artikelen over de technische sector. Of wie weet mag jij een keer een dagje meedraaien met een bedrijf om te kijken of het wat voor je is?