Het hebben van een tuin is voor sommigen een luxe, voor anderen vanzelfsprekend. Een tuin omslaat bloemen, planten, gewassen en eventueel een vlak stuk grond of gazon. Een gazon is een stuk grond met gras. Hiervoor kan je graszaden strooien om het zelf te laten groeien. Dit is een proces op zich en hoor je nauw in de gaten te houden. Na het ontkiemen begint het echte werk. Bij het onderhouden van gras komt veel kijken, meer dan meesten denken. Zo zijn er aspecten waar je aan moet denken om een gazon te onderhouden zoals de situaties rondom onkruid vorming, de grassoort, het grasmaaien en de duur en tijd van het besproeien. In dit artikel een paar weetjes over grasonderhoud zodat jij een glanzend gazon kan krijgen en houden.
Graszaden voor groener gras
In Nederland valt van nature al veel neerslag. Toch betekent dit niet dat je geen beregeningsinstallatie moet regelen. De Nederlandse zomers bestaan vaak uit lange warme en droge periodes. Deze uitdroging maakt het gras soms geel van kleur, een erg onaantrekkelijk gezicht. Over het algemeen zijn grassprietjes uit nieuw-ontkiemde graszaden diepgroen van kleur. Om deze reden kan je in overleg gaan met je partner of hovenier om te zorgen voor een kleurrijke tuin. Zorg er wel voor dat je op tijd aan het zaaien gaat want anders krijg je een stuk gazon wat nog jong en kwetsbaar is in de zomer met hoge temperaturen. In dit geval komt het nieuwe gazon moeilijk tot z’n recht omdat het ook verbranden kan. Wanneer de zon op z’n hoogst staat dan zullen waterdruppels die blijven zitten als vergrootglazen inbranden op de bladen, wat permanente schade oplevert voor alle gewassen.
Voldoende water in je tuin
Gras kan schimmels en ziektes aantrekken, net als planten, bloemen en andere organismen. Om dit het beste het hoofd te bieden ga je voor nieuw gras ‘s ochtends bezig met besproeien. Dan is de zon nog niet op z’n felst en voorkomt dit vroegtijdige verdamping van het water. Afgezien van de middag is er ook ‘s avonds wanneer je kan besproeien maar dit is ook af te raden. ‘S avonds is de kans hoog dat het water niet opgenomen wordt in de grond en zorgt voor veel vuiligheid en ongezondheid voor het gras. Een degelijk beregeningssysteem kan je hierop timen. Laat een professional je tuinberegening aanleggen want deze heeft verstand van zaken en kan je een persoonlijk advies geven. Hierop aanvullend, een geautomatiseerde tuinberegening haalt heel wat werk uit je handen gezien de arbeidsintensieve aard van zelf de tuin besproeien met tuinslangen.