In 2022 wordt de AOW leeftijd verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden, deze wordt in de loop der jaren alleen nog maar hoger. Wanneer je op dit moment rond de 30 jaar bent, kan het zo maar zijn dat je tot dik na je 70ste door moet werken.
De AOW leeftijd is voor veel mensen ook de leeftijd waarbij ze stoppen met werken, dit hoeft echter niet. Wanneer je daar behoefte aan hebt en er de financiële middelen voor hebt kan je besluiten eerder of later te stoppen met werken. Later stoppen met werken kan in overleg met de werkgever geregeld worden, hier komen niet zoveel problemen bij kijken. Wanneer je eerder wilt stoppen met werken ligt dit anders.
Vroeger was het eenvoudiger om eerder te stoppen met werken, het werd soms zelfs gestimuleerd. Zo boden werkgevers regelingen aan waarmee werknemers vervroegd met pensioen konden. Het was mogelijk om de periode tot aan je pensioen te overbruggen met een overbruggingslijfrente. Die goede oude tijd is echter voorbij, nieuwe maatregelen van de regering maken eerder stoppen met werken een stuk lastiger.
Sparen
Wanneer kan je dan wel eerder stoppen met werken…? Je kan er voor kiezen om de periode tussen het moment dat je stopt met werken en je AOW leeftijd te overbruggen met een eigen spaarpotje. Door een bepaald bedrag per maand opzij te zetten, kan je wellicht genoeg sparen om eerder te stoppen met werken. Het is niet ingewikkeld, je bepaalt van te voren hoeveel geld je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen en deel dat bedrag door het aantal maanden dat je nog moet werken. Het bedrag wat daar uit rolt moet je per maand aan de kant zetten.
Lijfrente
Je kan ook kapitaal opbouwen via een lijfrente. Het kapitaal dat je opbouwt, kun je niet op elk moment opnemen. Het bedrag dat je spaart mag je wel aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Tel daarbij op dat de belastingdienst je opgebouwde bedrag niet tot je eigen vermogen in box 3 rekent. Je betaalt dus minder inkomstenbelasting en geen vermogensrendementsheffing. Klinkt dat je goed in de oren en ga je nu direct je vermogen apart zetten? Wacht daar dan nog maar even mee. Want er zit namelijk een bovengrens aan het bedrag dat je belastingvrij mag sparen. Dit bedrag noemen we de jaarruimte, hoe je deze berekent vind je hier.
Beleggen
Een andere manier om je vervroegd pensioen te financieren is door te beleggen. Je kunt zelf bepalen waar je in gaat beleggen, wanneer je hier geen tijd of kennis voor hebt, kan je er voor kiezen het uit handen te geven. Beleggen levert over het algemeen een relatief hoog rendement op, wees echter wel alert.
Keerzijde
Eerder stoppen met werken klinkt leuk, maar er zit wel een keerzijde aan. Wanneer je kiest voor vervroegd pensioen betekent dat, dat er ook minder pensioen wordt opgebouwd. Je bouwt immers op wanneer je werkt. Je pensioen wordt daarom aanzienlijk lager. We mogen er vanuit gaan dat elk jaar dat je minder werkt je 9% minder pensioen krijgt uitgekeerd. De belasting voor AOW datum is ook een stuk hoger dan wanneer je tot je AOW leeftijd wacht.
Deeltijdpensioen
Als je nog niet aan een volledig pensioen toe bent, maar wel graag een paar dagen vrij wilt, dan kan je kiezen voor deeltijdpensioen. Je blijft bijvoorbeeld drie dagen werken en vult de andere twee dagen aan met je pensioen. Over de dagen die je werkt bouw je nog gewoon pensioen op, hierdoor vallen de gevolgen voor je fulltime pensioen mee. Lijkt het je wel wat om in deeltijd te gaan werken, onthoud dan wel dat dit moet worden beslist in overleg met je werkgever. Alleen wanneer deze een goede reden heeft mag hij jouw deeltijdverzoek weigeren. Het kan dan gaan om problemen in het rooster, of wanneer niemand de werkzaamheden kan overnemen.