Afgestudeerd… en wat nu?

Na jaren zwoegen is het dan eindelijk zo ver: je kunt eindelijk dat felbegeerde papiertje in ontvangst nemen. Het voelt misschien alsof de wereld aan je voeten ligt. Alsof je alle kanten op kunt. In de praktijk lijkt dat nog weleens tegen te vallen. Heel veel afgestudeerden blijven een tijd werkloos thuiszitten. Ondanks hun diploma. Dat heeft veel te maken met ervaring, maar ook met de onwetendheid. Want wat zijn de vervolgstappen na je studie? Hoe maak je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk voor de arbeidsmarkt? Of weet je misschien helemaal nog niet welke richting je op wilt? In dit artikel helpen je op weg om de stap richting de arbeidsmarkt zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Vacatures kijken 


Het fijne van het internet is dat je tegenwoordig razendsnel vacatures kunt bekijken en vaak ook al online een eerste sollicitatie op kunt sturen. Als je al een beetje weet welke richting je op wilt, is het een stuk gemakkelijker om de juiste vacatures te vinden. Zoek alleen maar eens op vacature letselschadebehandelaar en je ontvangt direct een tiental resultaten. Dan lijkt het misschien gemakkelijk om aan een baan te komen, maar dat is het zeker niet. Met jou zijn er nog honderden ex-studenten die op zoek zijn naar een baan. Daarom is het belangrijk dat jij iets speciaals toevoegt aan jouw cv of motivatiebrief. Iets waardoor je opvalt. 

Wat maakt jou uniek? 


Om op te kunnen vallen is het belangrijk om iets te vinden wat jou uniek maakt. Wat maakt jou anders dan al die anderen? Dit kan een karakterkenmerk zijn, maar ook een bijzondere stage, vrijwilligerswerk of een unieke motivatiebrief. Pas je motivatiebrief ook geheel aan het bedrijf aan. 

Wil je bijvoorbeeld aan het werk gaan bij een creatief bedrijf? Dan kun je er ook voor kiezen om een ludieke en creatieve motivatiebrief te sturen. Denk bijvoorbeeld aan een video, een rap of iets anders bijzonders. Zo val je direct op. 

Traineeship volgen 


Vooral voor HBO- en WO-afgestudeerden is het lastig om aan een baan te komen. Heel veel hogere functies vragen namelijk om bakken met ervaring. Die heb je als student meestal nog niet. Het is daarom slim om de lat voor jezelf niet te hoog te leggen en ook akkoord te gaan met lagere functies voor jouw opleidingsniveaus. Bij veel grote bedrijven is het bijvoorbeeld mogelijk om als afgestudeerde een traineeship binnen het bedrijf te volgen. Dit is in feite een baan waarin je verder opgeleid wordt, ervaring opdoet en jezelf omhoog werkt in het bedrijf. Meestal duurt een dergelijk traject enkele jaren en volgt daarna een hogere functie binnen hetzelfde bedrijf. Wanneer je een traineeship volgt, is het wel goed om te weten dat dit ook daadwerkelijk iets is wat je wilt blijven doen. Meestal investeert het bedrijf in jou, waardoor ze vaak ook een contract bieden die je niet zomaar kunt ontbinden na de traineeship. Dit zou kunnen betekenen dat je al hun gemaakte kosten moet vergoeden als je toch weg wilt. Bespreek dit dan ook goed met het bedrijf zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.